Loading...

Czarny znaczy lepszy?

Czosnek wzbudza w nas śmierdzące, ale bardzo zdrowe skojarzenia. Każdy wie, że w małym ząbku czosnku mieści się naturalny antybiotyk, który ma właściwości przeciwbakteryjne, czy przeciwwirusowe. Równocześnie posiada zapach, który jednych odrzuca, a dla drugich stanowi nieodzowny element kulinarnych poczynań. Czy wiecie, że istnieje również czarny czosnek? Czy to odmiana tradycyjnego, czy może efekt jakichś przemian?

czarny czosnek

Czarny czosnek to prozdrowotny specyfik znany już w starożytnej Azji, który obecnie przeżywa swój renesans. To nie żadna odmiana, a najzwyczajniejszy czosnek, który w procesie starzenia zmienił swoje właściwości. Proces ten jest długotrwały i wymaga określonych warunków temperaturowych oraz odpowiedniej wilgotności. Po około 6–8 tygodniach przechowywania w podwyższonej temperaturze (40–90°C) i wilgotności (60–90%), bez wykorzystania mikroorganizmów czy substancji chemicznych czosnek się zmienia. Skutkiem tego procesu jest reakcja brązowienia nieenzymatycznego, którą w 1912 roku opisał francuski chemik Louis Maillard (seria reakcji chemicznych, które zachodzą najczęściej pod wpływem ciepła, pomiędzy aminokwasami a cukrami redukującymi). By bardziej skomplikować – allicyna jest przekształcana w rozpuszczalne w wodzie związki antyutleniające, takie jak S-allilocysteina, tetrahydro-β-karboliny i biologicznie czynne alkaloidy. Spore zainteresowanie w czarnym czosnku budzi poziom S-allilocysteiny (SAC), której jest w nim więcej aniżeli w białym. Im dłuższy czas starzenia, tym zawartość SAC znacznie wzrasta.

Kiedy już wiemy, jak powstaje, to może warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czy tak długotrwały proces ma jakiś sens? Czy właściwości czarnego czosnku rekompensują czas potrzebny do jego wytworzenia? Otóż tak! Poza właściwościami kulinarnymi, czy odżywczymi „czarny efekt procesu starzenia” ma niesamowicie wiele zastosowań wpływających korzystnie na stan naszego zdrowia. Wpływa między innymi na układ odpornościowy, układ krążenia czy nasze trawienie. Zwalcza wolne rodniki, chroni wątrobę, zwalcza otyłość, wpływa na naszą odporność, hamuje raka, wycisza alergie i jest naturalnym antybiotykiem. Można stwierdzić, że spożywanie świeżego czosnku również daje takie efekty. Racja tyle, że czarna wersja posiada znacznie wyższą zawartość allicyny oraz aminokwasów i przeciwutleniaczy, jak i związków, o których pisaliśmy wyżej. To powoduje, że czarny czosnek jest unikatowy, stąd obecnie jego popularność rośnie z dnia na dzień.

Nasuwa się pytanie, jakie urządzenie pozwoli na spełnienie wszystkich niezbędnych parametrów w celu produkcji czarnego czosnku? Idealnie sprawdzą się komory klimatyczne produkowane przez Pol-Eko-Aparatura. Komory klimatyczne to grupa urządzeń termostatycznych pozwalające na sterowanie zarówno temperaturą i wilgotnością, czyli, tym co niezbędne w procesie produkcji czarnego czosnku. Mając na uwadze rodzaj wsadu w komorze – POL-EKO posiada w asortymencie komory z nawilżaczem ultradźwiękowym oraz parowym. Istotnym atutem komór klimatycznych jest najnowszy sterownik Smart PRO, który dodatkowo ułatwia sterowanie urządzeniem. Zaletą jest również oprogramowanie LabDesk, które pozwala sterować urządzeniem zdalnie z poziomu np. komputera. Długotrwały proces produkcji czarnego czosnku będzie przebiegał bez jakichkolwiek zaburzeń i w pełni kontrolowanie, dzięki czemu możemy mieć pewność, że otrzymamy pełnowartościowy produkt wytworzony w idealnych warunkach. Na zdrowie!

Kategorie: Bez kategorii