Loading...

Informacje dodatkowe

Suszarki laboratoryjne (SL) służą do suszenia w zakresie temperatury od +5°C powyżej temperatury otoczenia do +300°C. Przeznaczone są przeprowadzania standardowych procesów suszenia, hartowania, jak również do sterylizacji szkła. Są dedykowane do zastosowań biologicznych, chemicznych, medycznych, farmaceutycznych i do wykorzystania w laboratoriach fizycznych. Każde inne zastosowanie może spowodować uszkodzenie urządzenia i stanowić zagrożenie dla zdrowia. Suszarki nie powinny być w szczególności wykorzystywane do przygotowania żywności lub do sterylizacji i odkażania produktów lub sprzętu medycznego zgodnego z definicją urządzeń medycznych 93/42 / EWG (MDD). Suszarki laboratoryjne POL-EKO-APARATURA posiadają naturalny (N) lub wymuszony (W). Do wyboru model ze sterownikiem Smart lub Smart PRO.

Suszarka laboratoryjna zastosowanie:

– badania odporności termicznej materiałów budowlanych, części elektronicznych i elektrotechnicznych
– sprawdzanie wpływu wysokiej temperatury na właściwości produktów
– suszenie sit drukarskich
– suszenie szkła laboratoryjnego
– badanie procesu starzenia materiałów
– testowanie materiałów zbrojeniowych
– wstępne ogrzewanie
– trawienie białek
– suszenie tkanek roślinnych
– metabolizm lekarstw
– suszenie papieru

Jednym z podstawowych przeznaczeń suszarek laboratoryjnych POL-EKO-APARATURA, zarówno tych z obiegiem naturalnym (grawitacyjnym) jak i tych z wymuszonym obiegiem powietrza jest właśnie suszenie różnego rodzaju szkła laboratoryjnego. Ilość szkła, jaką możemy poddać procesowi suszenia jest zależna przede wszystkim od wielkości suszarki oraz ilości różnego rodzaju półek jakie możemy umieścić w komorze grzewczej takiej suszarki. W celu uniemożliwienia zabrudzania się suszonego szkła na wlocie powietrza do komory suszarki można umieścić filtr świeżego powietrza HEPA (jest to opcja dodatkowo płatna).

W przypadku urządzeń termostatycznych przeznaczonych dla branży laboratoryjnej bardziej trafnym określeniem będzie nazwanie takiego urządzenia „suszarką laboratoryjną z wymuszonym obiegiem”. Oznacza to, że taka suszarka w swojej komorze roboczej ma wbudowany wewnętrzny wentylator, który mechanicznie wymusza cyrkulację powietrza w komorze i zapewnia jego stałą wymianę.
Określenie „termoobieg” częściej stosowane jest w przypadku urządzeń grzejących, w których umieszcza się żywność, czyli np. w piekarnikach.

Jest to urządzenie przeznaczone do suszenia w zakresie temperatury od +5°C powyżej temperatury otoczenia do +300°C. Naturalny obieg powietrza oznacza, że w komorze wewnętrznej nie ma zainstalowanego wentylatora, dzięki czemu powietrze obiega komorę w sposób grawitacyjny (naturalny). Takie rozwiązanie powoduje, że ten typ suszarki doskonale nadaje się wygrzewania substancji sypkich, gdyż nie są one rozwiewane przez wentylator. Dodatkowym atutem suszarki z obiegiem naturalnym jest cicha praca urządzenia, gdyż przez brak wentylatora wyeliminowany zostaje stały szum jaki zazwyczaj wydaje wentylator.